Потребление продуктов питания на душу населения снизилось в 2014 и 2015 годах относительно потребления 2013 года, причем, в 2015 году по всем статьям. Мало того, основной рацион украинца явно недостаточен, о чем говорят последние 2 колонки таблицы - по всем продуктам, кроме хлеба и

Это более детальная картина за 2015 год - растительного масла выпиваем в 1,5 больше, чем нужно, с хлебом - ОК, а всего остального недостаточно.

И для сравнения ситуация в 2006 году.
Изучая подобную статистику еще с

Данные таблицы взяты отсюда.
Ну и для более объективных выводов посмотрела на потребление продуктов питания в динамике. Является ли ухудшение последних годов жутким крахом экономики и началом голода или с удовлетвореним потребностей в здоровом питании ( и, соответственно, с доходами) у нас всегда были проблемы.
Как видим, с 1999 года и по сей день украинцы не имели здорового питания по большинству продуктов. Стабильно хорошо и в пределах нормы мы едим только

Ну, и напоследок немного о продовольственной безопасности и рациональных нормах потребления.
Індикатор "Добова енергетична цінність харчування людини"
З метою оцінки рівнів споживання пропонується використати наведену класифікацію продовольчого споживання. Вона охоплює кількісні та якісні показники споживання й включає сім рівнів:
I рівень - катастрофічний - передбачає добове споживання на одну особу 1500 - 2000 ккал, що характеризує хронічне недоїдання (за даними ФАО, за добового споживання менше 1520 ккал настає голод). До речі, раціон прожиткового мінімуму в Україні для непрацездатного населення нині становить 2008,9 ккал.
II рівень - критичний - середньодобове споживання в межах 2000 - 2500 ккал на душу населення достатнє для подолання хронічного недоїдання, існування на межі виживання і забезпечення простого відтворення народонаселення.
III рівень - мінімальний (пороговий) - середньодобове забезпечення в межах 2500 - 2800 ккал на душу населення передбачає наявність обсягів продовольчих ресурсів, які виключають можливість появи голоду і забезпечують зростання народонаселення. II і III рівні слід розглядати також при плануванні забезпечення населення продовольством у надзвичайних (кризових) ситуаціях.
IV рівень - достатній - середньодобове споживання перебуває в межах 2800 - 3200 ккал на одну особу, однак воно не збалансоване за елементами харчування, тобто продовольчих ресурсів достатньо для стабільного споживання, але вони не забезпечують здоровий спосіб життя і зростання його тривалості.
V рівень - раціональний (нормативний) - середньодобове споживання коливається в межах 3200 - 3600 ккал на одну особу при обов'язковому збалансуванні раціону за білками, вітамінами та іншими важливими компонентами. Нормативні показники такого харчування слід використовувати як базу для всіх соціально-економічних розрахунків на державному рівні в умовах нормально функціонуючої економіки.
VI рівень - оптимальний - середньодушове споживання, що відповідає V рівню, не лише збалансоване за найважливішими харчовими компонентами, а й передбачає споживання екологічно чистих продуктів харчування. Таке споживання підвищує якість життя населення, покращує його здоров'я і збільшує середню по країні тривалість життя.
VII рівень - стратегічний - досягнення такого продовольчого забезпечення для всіх соціальних груп населення, що дає можливість комплексно вдосконалювати та розвивати особистість людини, максимально продовжувати її активну життєдіяльність, розширюючи межі сучасної природної тривалості життя.
Встановлені Міністерством охорони здоров'я України норми рекомендованого раціону людини на 2008 - 2015 роки наведені в таблиці 1. Запропонований перелік продуктів харчування є традиційним для України і в цілому відображає структуру споживчого кошика населення.
Таблиця 1
Рекомендовані річні (3) норми споживання основних продуктів харчування на 2008 - 2015 роки, приведені до добового раціону (4)
і хлібопродукти в перерахунку на борошно |
|||
Середня добова енергетична цінність рекомендованого раціону людини
Далее здесь.
В общем, есть над чем задуматься и будьте здоровы.